דלקות מפרקים ודלקות חוליות

ארטריטיס  וספונדילו-ארתרו-פתיה Spondiloarthropathies

מחלות דלקתיות אלו הפוגעות במפרקים בכל הגוף בכלל ובגב בפרט, גורמות לכאב, לנפיחות במפרקים שונים בגוף כמו בברכיים, בירכיים, בגב התחתון. יש סוגים רבים של דלקות מפרקים, השכיחה ביותר היא דלקת מפרקים ניוונית (אוסתיאו-ארטריטיס) והיא מתפתחת עם עליית הגיל. בתחום דלקות החוליות השכיחה ביותר היא אנקילוזינג ספונדיליטיס (Ankylosing spondylitis)

השינויים בדלקות מפרקים וחוליות אלו מתרחשים בדרך כלל באיטיות ובמשך שנים רבות. היעדר תנועתיות רכה מתאימה ומנגד שימוש יתר במפרקים מסויימים כדוגמת חלויות הגב התחתון והצוואר (‘סינדרום הפרזיט והפראייר’) מפעיל לאורך השנים כוחות של שחיקה על המפרקים שבהדרגה מפתחים שינויים ניווניים: אוסתיאו-ארתריטיס. הדרך הטבעית להפחית בעומס על המפרק נעשית ע”י שיפור התנועתיות שלו.

הטיפול היעיל והבריא ביותר

מחקרים מראים שאנשים יכולים וצריכים להתאמן כאשר הם סובלים מדלקת מפרקים ניוונית (אוסתיאו-ארטריטיס). למעשה, פעילות גופנית נחשבת לטיפול היעיל ביותר, שאינו תרופתי, להפחתת הכאב ולשיפור התנועה בחולים אלו. הבעיה היא שאימוני כושר אצל אנשים כאובים בדרך כלל יגבירו את הכאבים, לפחות בשלב ראשון, מה שיקשה עליהם לתרגל על בסיס קבוע.

המעגל האכזרי

אף אחד לא רוצה באמת להכאיב לעצמו. ולכן דווקא תרגולים רכים בשיטת סופטנס, שנעשים ללא מתיחות, מאמץ או כאב (ואם כבר יש כאב אז ללא כאב נוסף), יכולים לעזור לשבור את המעגל האכזרי הזה של: כאב > רצון להמנע מתנועה כדי להמנע מכאב > ואז עוד כאב. מדובר כאן בתהליך שמגביר את עצמו.

המטרה בשלב ראשון היא לשפר טווחי תנועה של המפרקים ולהשיג תנועה רציפה ונינוחה לאורך זמן. בהמשך ניתן להוסיף הליכות או תרגילים כפעילות אירובית. 

שיפור טווחי התנועה מוריד עומס ושחיקה מהמפרקים הכאובים, משפר את זרימת הדם ואת חילוף החומרים וההזנה של המפרקים והסחוסים ומייצר תנועה הרמונית בכל הגוף. 

מנוחה במצב דלקתי

ככלל דלקות משגשגות במנוחה ולכן תנועתיות עדינה ורכה ללא כאב (או שאינה מוסיפה כאב אם הוא כבר קיים) עשויה להקל עליהן. דלקות מאופיינות ביצירת נוקשות, במיוחד אחרי ובגלל מנוחה (שיבה ממושכת, שינה) ולכן תנועתיות עדינה ורכה עשויה לשחרר אותה. 

חשוב לזכור שנוקשות מעצם טבעה פוגעת בקלות התנועה, מגבירה עומס ושחיקת מפרקים ולכן  מייצרת כאבים, פוגעת ביציבה, בשיווי המשקל ובאיכות השינה

השפעת תרגול מתמשך עפ”י מחקרים:

מחקרים רבים נעשו בנושא כדי לברר את השפעת הפעילות הגופנית על הסובלים מאוסתיאו-ארתריטיס. במחקר שנעשה ב 2013 על קבוצה של 15 אנשים בממוצע גילאים של 67 שסבלו מאוסתיאו-ארטריטיס, התבקשו הנבדקים לתרגל שיעורי פלדנקרייז (הנמצאים בבסיס שיטת סופטנס) פעמיים בשבוע במשך חצי שנה, ובסיומו הם דיווחו על שיפורים ניכרים בהליכה, בקלות התנועה ובכאב. 

משמח לדעת שגם שנתיים לאחר המחקר, אחוז גדול מהנבדקים המשיכו להשתמש בכישורים שלמדו ודיווחו על רמות גבוהות יותר של תפקוד ונמוכות יותר של כאב:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24078825

אם ללא מאמץ, מתיחות או כאב, ניתן לשפר את היציבה, את ההליכה, את קלות התנועה, את הנוקשות, את מצב הכאב ואפילו את איכות השינה, למה אנחנו מחכים? גם אנשים החולים בארטריטיס יכולים להפחית בעצמם את כאביהם.

.

.מנות ראשונות או הזדמנויות חדשות

התכניות המובילות שלנו

תלמידים משתפים בחוויות