בואו ללמוד איך לטפל בכאבי הגב התחתון והרגליים

הקשר הגורדי, או: הסיבות לכאבי גב תחתון 

בשיחות הרבות שאני עושה עם אנשים שמבקשים לדעת אם אני יכולה לעזור להם באופן אישי אני נתקלת באנשים שאינם מבינים איך הכאב שלהם ברגל (במפרקי הירך והירכיים, בברכיים, בשוקיים או בכפות הרגליים) נובע מהגב. בעוד שרובינו מכירים מצב בו כאב בגב תחתון מקרין לרגל, אנחנו מתקשים להבין איך כאב ברגל לבדה מושפע מהגב התחתון בלי שהוא כואב.

הקרנות והשלכות 

במקום להסביר להם שמדובר בכאב גב תחתון שמקרין לרגל (הקרנת כאב היא השפעה ישירה, לפי מפות הקרנה ידועות מראש)  או בהשלכה של כאב (כאן מדובר על השפעה משנית לפי עומסים מכאניים שנגרמים מהבעיה בגב) של הכאב, אני בודקת יחד איתם אם עוצמת הכאב במנוחה או בתנועה משתנה בעקבות תרגול משחרר לגב העליון. ב 97% מהשיחות שאני עושה אנשים חווים הקלה בכאבים שלהם בגב התחתון, באגן וברגלים ואף מופתעים מכך.

“זה עובד! אני המומה!”

זכורה לי בחיוך שיחה עם תלמידה יקרה שתהתה בקול האם הכאבים שלה בכפות הרגליים קשורים לגב, כמו שאני טוענת כמעט בכל שיחה. היא תיארה כאבים המופיעים רק במהלך ולאחר הליכה ארוכה, מה שהקשה על הבדיקה במעמד אותה שיחת טלפון. אחרי שציידתי אותה בתרגילים מדוייקים לשחרור הגב העליון, ביקשתי ממנה לתרגל אותם בערב לפני שהיא יוצאת להליכה, במהלכה וגם בסופה במידת הצורך ובעיקר ביקשתי ממנה לדווח לי עוד באותו הערב איך היה. 

התגובה המופתעת והנרגשת לא איחרה לבוא: “זה עובד!” היא כתבה לי, “תרגלתי בדיוק כפי שלימדת אותי בשיחה והכאבים פשוט לא הופיעו, אני המומה 😊

הליכה של גיישה

זכורה לי שיחה לפני שנים ארוכות בה תלמידה יקרה דיווחה לי שאם אינה הולכת “כמו גיישה”, בצעדים קטנים, היא מתחילה לחוש בכאבים הולכים וגוברים במפרקי הירך שלה.

גם בשיחה איתה ניגשתי בהתלהבות כמו ראשונית לבירור הקשר בין כאבים אלו לבעיות הגב שלה, כאילו זו היתה ‘חידה חמיצרית’, אותה אני מתבקשת לפתור לראשונה. גם כאן התגובה לתרגול משחרר לגב העליון לא איחרה לבוא ואיפשרה לאותה תלמידה יקרה לאחר תרגול קצר אך מדוייק, “לפתוח צעד” בהליכה ללא חשש מכאב. גם את ההפתעה שלה אני זוכרת בסיפוק.   

מקום הכאב ומקור הבעיה

בשיחות רבות תלמידים היקרים מספרים לי על הכאבים שלהם ברגליים ואני משיבה להם לגבי בעיית הגב שלהם, דבר שיוצר אי הבנה מחוייכת, מאחר ושני הצדדים מתייחסים לאותו עניין: התלמיד מתייחס למקום הכאב ואני למקור הבעיה. 

לא בכל מצב כאבים ברגליים נובעים מהגב אבל כמעט בכל מצב הם קשורים לבעיית הגב וניתן ע”י שחרור הנוקשות בגב העליון להפחית ואף להעלים אותם. 

יש לזכור את המבנה הגלי בצורת האות S שיש לעמוד השדרה במבט מהצד. (קשתות בגב התחתון ובצוואר, קימור בגב העליון) המבנה הזה נועד לייצר קפיציות כדי לבלום זעזועים הנוצרים בתנועה במצב אנכי (התיישבות, הליכה, ירידה במדרגות ועוד) מבנה ה S מאפשר תנועת התכרבלות ופשיטה לסירוגין של עמוד השידרה עם כל תנועה אנכים (התיישבות, קימה, הליכה, ריצה)

הפרזיט

במצב בו הגב העליון מתנהג כ’פרזיט’ כשהוא נוקשה ומאובן, הקפיציות בו פוחתת עד כדי נעלמת.
כפועל יוצא מכך הגב התחתון ו/או הצוואר נאלצים לקחת את תפקיד ה’פראייר’ ונושאים ברוב אם לא בכל נטל התנועה, כשהם נדרשים להדחס ולהתארך לסירוגין. העומס המופעל עליהם בתנועות אלו גדול מנשוא. המפרקים פשוט לא בנויים לשאת עליהם נטל כזה של תנועה והם קורסים תחת העומס. 

הקריסה

קריסה שכזו משליכה על מפרקי הירך והירכיים, הברכיים, השוקיים וכפות הרגליים. שחרור של הנוקשות בגב העליון מוריד מיידית חלק מהעומס הזה ויכול לכן לייצר הקלה מיידית בכאב. 

אם ללא מאמץ, מתיחות או כאב, ניתן לטפל בכאב ואף למנוע את חזרתו, למה אנחנו מחכים?  

 

לאוהבי המחקרים:

מרבית המחקרים החשובים על השפעת תרגול בשיטת פלדנקרייז (הנמצאת בבסיס שיטת פוסטנס) נעשו על אוכלוסייה מבוגרת (65+). החוויות הטובות של תלמידי מוכרות גם ע”י טובי החוקרים בתחום ומתועדות במחקרים בספרית המחקרים הלאומית של ארה”ב ה Pub Med ואת אחד התקצירים עליהם ניתן לקרוא בקישור המצורף:

אנשים שסובלים מכאבי גב כרוניים דיווחו על שיפורים בניהול והבנת מקור הכאב ובכך במניעתו, כתוצאה מעליית המודעות לגופם תוך כדי תנועה (*ATM מודעות בתנועה: מונח מעולם הפלדנקרייז המציין את התרגול בשיטה, בד”כ בשכיבה על מזרן). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24722612

.

.מנות ראשונות או הזדמנויות חדשות

התכניות המובילות שלנו

תלמידים משתפים בחוויות